Oprecht equine assisted coaching

Coaching met behulp van paarden

In memorium

Betrouwbaar, lief, aanhankelijk, knuffelig, slim, sensitief, tikkeltje eigenwijs, rustig, “bom-proof”, krachtig, zelfverzekerd, een goede leermeester…….Zo maar een greep aan woorden die omschrijven wie Wessel was. 

Op 24 juni 1999 zag Wessel voor het eerst het zonlicht en kwam hij met nieuwsgierige donkere kijkers op de wereld. Afstammeling van Folkert 353. Deze nieuwsgierige ogen in combinatie met zijn leergierigheid en eerlijke, betrouwbare karakter hebben gemaakt dat Wessel is uitgegroeid tot een breed inzetbaar, veelzijdig volwassen paard. Wessel danste vrolijk voor de kar en genoot hoorbaar en zichtbaar van de ritten die hij voor de kar mocht maken. Naast het trekken van de kar, ging Wessel graag onder het zadel mee naar de bossen, de heide en de velden. Zelfs van zwemmen kon  hij genieten, zodra hij door de eerste stappen in het water heen was.

Wessel was zelfverzekerd en vertrouwde op zichzelf en op zijn baasjes op zijn rug. Niets was hem te eng en omdraaien, bokken, steigeren of wegrennen kwamen niet in zijn hoofd op. Voluit in galop over de heidevelden waarbij hij volledig vertrouwde op zijn baasjes of uren lang stappen door de omgeving. 

Wessel was een sensitief paard. Wanneer je verdrietig was, legde hij zijn hoofd op je schouder of snuffelde met zijn neus en lippen zachtjes aan je alsof hij je wilde troosten en opbeuren. Wanneer je vrolijk en uitgelaten was, spitste hij zijn oren, richtte zijn nek omhoog, maakte een huppelsprong van enthousiasme en danste vrolijk onder je over de weg. Wessel respecteerde de ruimte van de mens. Ook pastte hij zich moeiteloos aan wanneer er kinderen in zijn buurt waren. Zijn hoofd liet hij dan zakken zodat hij op gelijke hoogte met ze kwam en voorzichtig snuffelde hij dan aan ze zonder een pas te verzetten. Dit sensitieve karakter is hij gaan inzetten onder begeleiding van Rob bij het coachen van volwassenen en kinderen. Voor velen personen heeft Wessel dan ook een bijzondere betekenis gekregen omdat hij hen geholpen heeft in hun persoonlijke ontwikkeling.

Wessel hield van knuffels en aandacht en op alle plaatsen waar hij gestaan heeft stond hij hierom bekend. Hij wist het voor elkaar te krijgen dat iedereen die voorbij kwam bij hem stopte om hem een knuffel en iets lekkers te geven.

Het laatste jaar is Wessel aan het ‘sukkelen’ gegaan. Steeds vaker had hij zichtbaar erge pijn aan zijn benen en liep hij kreupel. Eind voorjaar 2019 is hij volledig uit de running gegaan qua rijden en inspannen voor de kar en deed hij alleen nog coachsessies op de dagen dat hij minder pijn had en goed ter been was. Aan zijn humeur merkte je met tijden ook dat hij niet lekker in zijn vel zat, hij kwam niet gelopen als je hem riep, liet zijn hoofd hangen en lag steeds vaker uren op de grond. Toch wisselden slechte periodes zich af met goede periodes waarin we met hem konden wandelen en we begin najaar 2019 zelfs weer even op zijn rug konden zitten zonder zadel. Steeds hebben we met dierenartsen gezocht naar wat er gaande was en pas eind 2019 werd duidelijk dat er verschillende problemen zich opgehoopt hadden. Nog even leek er in begin 2020 een doorbraak en verbetering met een laserbehandeling i.c.m. medicatie en een behandeling op een trilplaat. Helaas kwam er na een aantal weken weer een terugval en kregen we het bericht dat ze niets meer voor hem konden doen en dat het niet meer goed zou komen, ofwel Wessel was uitbehandeld. 

Met veel pijn en verdriet hebben we besloten om Wessel uit zijn lijden te verlossen en hem de rust te geven die hij zo verdiend heeft. De laatste dagen van zijn leven heeft hij pijnvrij doorgebracht door de pijnstilling en heeft hij nog even paard kunnen en mogen zijn. Wessel laat een groot gat achter. Hij was een vriend voor het leven, onbevooroordeeld en betrouwbaar. We hebben waardig afscheid van hem genomen en koesteren de herinneringen in ons hart. En Wessel zal, ook nu hij er niet meer is, het boegbeeld van “Oprecht equine assisted coaching” blijven omdat hij immers aan de wieg van dit bedrijf gestaan heeft..